Sencelles Present i Futur. Etapa 1. On esteim?
#on esteim Diagnòstic Participatiu dins el Pla Integral
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Sencelles: Present i Futur. Planificació Integral Participativa.
La planificació participativa és un espai de coproducció, de col·laboració entre institucions i societat civil. Volem generar un procés en el qual puguem definir conjuntament i de manera consensuada el futur del nostre municipi.
Per a la realització del Pla Integral hem dividit el seu procés, que és ampli i complex, en tres subprocessos interdependents entre ells: Les etapes.
Treballarem des d'allò més global fins allò més específic. Així, en primer lloc construirem una resposta col.lectiva a la pregunta ON ESTEIM? a través d'un diagnòstic participatiu. Amb aquesta informació identificarem mitjançant trobades ciutadanes i amb el consistori (esperem poder-les fer de manera presencial) EL SENCELLES QUE VOLEM i fixarem els seus principals eixos. Finalment, proposarem prioritzar les possibles actuacions per caminar cap al SENCELLES QUE VOLEM a través d'un Pla d'Actuació.
ETAPA 1
La primera etapa serà Identificar ON ESTEIM? de manera comunitària.
Per fer-ho farem un Diagnòstic.
Diagnosticar ve del grec diagnosis i significa "conèixer a través de...". Implica investigar, estudiar, analitzar, discutir, i proposar per comprendre millor una realitat.
Realitzarem aquest diagnòstic de manera participativa per conèixer de primera mà els anhels, necessitats i realitats dels veïns i veïnes de Sencelles i també els recursos i oportunitats del municipi.
Què és el Diagnòstic Participatiu?
És conegut també com a diagnòstic comunitari o diagnòstic compartit. És un instrument utilitzat per les comunitat per conèixer la seva realitat i identificar els problemes que les afecten, les mancances, els recursos de que disposen i les potencialitat pròpies de la localitat que siguin beneficioses per a tothom. També permet establir horitzons en comú, anhels per a generar posteriorment una visió compartida de poble o model de ciutat.
Per què fer un diagnòstic participatiu?
Per planificar i determinar prioritats de manera holístca i global és necessari que la comunitat comprengui la situació i pugui identificar els aspectes, necessitats i desitjos compartits.
Objectius
Amb el diagnòstic tenim els següents objectius:
- Obtenir i gener informació de qualitat sobre la situació del municipi i fer aquesta informació accessible i comprensible per al conjunt de la ciutadania
- Conèixer les principals preocupacions i/o temes d'interès de la població de Sencelles
- Comprendre i traslladar la relació d'àrees, competències, funcionament i processos dins l'Ajuntament de Sencelles per informar sobre ells a la ciutadania en relació a les seves preocupacions
- Generar una visió comú sobre el futur del municipi i el seu funcionament i extreure directrius clares per una millor orientació del Pla Integral Participatiu i de la seva contribució al Pla Estratègic i Pla d'Actuació.
Etapa 1: Com ho farem? Activitats concretes.
Fase 1. Recopilació Informació Consistori.
- Recopilació de documentació, informes, estadístiques, etc.
- Presentació interna.
- Fitxes personal municipal, regidores i regidors i oposició.
Fase 2. (Tècnica) Preparació d'enquestes
Fase 3. Enquestes ciutadanes.
- Enquestes virtuals, telefòniques i en punts de l'Ajuntament basades en els objectius de desenvolupament sostenible i en les fitxes anteriors.
Fase 4. (Tècnica) Preparació d'entrevistes
Fase 5. Aprofundiment
- Entrevistes personals amb agents clau del municipi.
- Fitxes associacions del municipi.
Fase 6. Estudi
- Anàlisi de dades
- Preparació de l'Esborrany del Diagnòstic
Acaba aquí?
Aquest procés culmina amb l'entrega d'un esborrany de diagnòstic que servirà de document base per a la propera etapa en la que es realitzaran trobades ciutadanes per aprofundir en el contingut del diagnòstic, matitzar-lo, i establir els grans objectius o eixos que formaran part del Pla Estratègic o Model de Ciutat.
Compartir: