Espai d'entitats de les Escoles Velles
Vine a decidir els usos de Can Bril
Fases del procés
-
123/05/2022 - 25/05/2022
Introducció
Davant el pla de reforma integral de Ses Escoles Velles, l'ajuntament convida a les entitats i associacions del municipi a aportar informació rellevant que pugui ser tinguda en compte en les decisions que caldrà prendre amb l'estudi d'arquitectura que assumeixi el projecte. Amb les necessitats dels diferents serveis municipals que també fan ús de Can Bril, juntament amb el conveni signat amb el SOIB per habilitar dues aules de formació homologades i el projecte d'introduir un auditori, l'espai que ara es destina a les entitats i associacions es reduirà. L'ajuntament aposta per un model de gestió basat en espais comuns polivalents que responguin a les necessitats del màxim d'associacions.
Aquest procés respon a quatre objectius:
- Informar el conjunt d'entitats i associacions dels plans de reforma integral, sempre subjectes a diferents vies de finançament públic.
- Clarificar els criteris per ajudar a determinar quines entitats poden fer servir l'espai en cas que hi hagi més demanda que espais disponibles.
- Conèixer les necessitats de les diferents associacions pel que fa a l'ús de l'espai.
- Marcar les línies generals d'un futur pla de gestió.
És un procés breu format per dues sessions presencials i una consulta en línia habilitada entre les dues sessions. El seu calendari és:
- Dimecres, 25 de maig de 19 a 20:30 h. Sessió de presentació, clarificació de criteris i identificació de necessitats.
- Divendres, 27 de maig a dilluns, 30 de maig. Consulta en línia per identificar les necessitats de les entitats no assistents a la primera sessió.
- Dimecres, 1 de juny de 19 a 20:30 h. Sessió de treball en les línies generals d'un futur pla de gestió.
- Dissabte, 4 de juny. Publicació de la documentació de les dues sessions de treball.
-
224/05/2022 - 25/05/2022
Primera sessió de treball
Aquesta primera sessió serveix perquè l'ajuntament presenti els seus plans de reforma. Tot seguit s'ha treballat a clarificar criteris i identificar necessitats de les associacions.
En un primer moment, s'ha fet un sondeig per conèixer la composició del grup de treball, format bàsicament per persones que participen d'una o diverses associacions, tot i que no totes fan ús actualment de l'espai d'entitats.
Tot seguit s'ha explicat que un procés de presa de decisions es compon de diferents fases i això permet incorporar múltiples agents, tot i que no tots en participin en el mateix moment. En el cas de determinar quines entitats fan ús de l'espai, la decisió correspon a l'ajuntament, que n'és el propietari. Això no obstant, aquesta responsabilitat exigeix uns mecanismes de transparència per evitar que les decisions siguin arbitràries. És aquí on es considera molt rellevant les aportacions de les entitats. Quins criteris haurien de guiar a l'ajuntament a l'hora de determinar quines entitats poden fer un ús habitual de l'espai?
Davant la reforma de l'espai i la probable reducció de l'espai a disposició de les associacions i entitats, es preveu una transformació de la configuració actual. L'ajuntament aposta per crear espais polivalents, a disposició de diferents associacions: diferents espais poden respondre a diferents necessitats. Per poder proposar una bona distribució, es necessiten conèixer les necessitats de les entitats del municipi. Amb relació a l'espai físic, quines són les principals necessitats de la vostra associació? Què hauria de tenir l'espai per respondre a les necessitats de la vostra associació?
-
325/05/2022 - 01/06/2022
Consulta en línia sobre les necessitats
A la primera sessió, s'han recollit les necessitats relacionades amb l'espai de les associacions i col·lectius que hi han participat. Atès que algunes entitats no hi heu pogut participar, s'obre un període de quatre dies perquè tingueu ocasió d'aportar les vostres i que puguin ser considerades en la preparació de la segona trobada.
-
401/06/2022 - 02/06/2022
Segona sessió de treball
En aquesta sessió treballarem a partir d'una proposta de síntesi de les necessitats recollides, procurant unificar aquelles que siguin compatibles en un mateix espai. L'objectiu de la sessió és marcar algunes línies generals per al futur pla de gestió.
Què vol dir pla de gestió? L'espai d'entitats és un espai públic de propietat municipal que es cedeix a entitats i col·lectius perquè en facin ús. El pla de gestió regula la relació entre el consistori i les entitats, clarificant els deures i responsabilitats. En ell es poden recollir aspectes com la temporalitat, els serveis que s'ofereixen, els compromisos que pren cada entitat, etc. Atès que l'aposta de l'ajuntament és per introduir espais comuns polivalents, també cal preveure com es gestionarà la convivència en aquests espais.
La intenció de la sessió no és elaborar el pla definitiu, tasca que requereix més temps de preparació i sobretot poder posar-la a prova per adaptar-la a la realitat. La sessió servirà per marcar les línies generals que es podran recuperar més endavant. Abordar ara aquests aspectes contribuirà a la prevenció de conflictes.
-
504/07/2022 - 06/07/2022
Presentació dels resultats
En el document que s'adjunta es recullen les diferents produccions grupals elaborades en les sessions del procés:
- Criteris d'accés a l'espai
- Necessitats de les entitats
- Proposta d'espais diferenciats
- Línies per un futur pla de cogestió