Pressupostos Nadalencs / Participatius 2020
#pressupostosSencelles2020 Pressupostos participatius 2020 - Procés per a decidir part dels pressupostos públics de l’any 2020
Bases del Procés Pressupostos participatius 2020 - Pressupostos Nadalencs.
Índex del document
1. El procés. Aspectes generals.
2. Participants
3. Calendari i metodologia de participació
4. Criteris tècnics d'avaluació de propostes.
5. Dotació financera.
6. Règim jurídic i garanties
1. El procés. Aspectes generals.
és un procés dins de la tipologia de Pressupostos participatius, titulat com Pressupostos participatius àgils. Es tracta d'un procés de Pressupostos participatius, del tipus principalment agregatiu (selecció de les propostes més votades), de base digital, mitjançant el sistema Decidim complementada amb l'opció analògica i que té el següent esquema:
Té dues grans fases participatives obertes a la ciutadania: Propostes i Votació.
La votació està dins "sondejos i d'altres" segons el Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Sencelles, i serà vinculant independentment del grau de participació, sempre que les propostes hagin estat aprovades pel consistori en la fase tècnica prèvia. Els criteris d'aprovació d'aquestes, es poden consultar a l'apartat 4. “Criteris tècnics d'Avaluació de propostes” d'aquestes bases.
Les propostes que no siguin avaluades positivament per la següent fase d'aquest Procés seran incorporades al futur, en un altre Procés més profund i dialògic que tindrà lloc aquest any 2020, dins de la fase de diagnosi, per compilar i entendre les inquietuds dels sencellers.
De cara a la ciutadania s'ha titulat "Pressupostos Nadalencs" per coincidir la fase de propostes en aquesta època.
El pressupost total destinat és de 101.187,00 € per programes i actuacions dins de l'any 2020, en les quanties detallades en l'apartat 5. “Dotació financera”.
2. Participants
Fase de propostes
Pot participar qualsevol persona física de 0 a 99 anys que ho desitgi. No cal estar empadronat/da a Sencelles.
Si bé és cert que recomanem tenir una vinculació suficient amb el municipi per poder saber quines necessitats pot haver-hi, no cal presentar un document per a la fase de propostes.
Es pot fer propostes de forma virtual i analògica, en els termes, dates i llocs indicats en l'apartat 3. "Calendari i metodologia de participació".
Fase de Votació
Pot votar qualsevol persona física que: estigui empadronat/da a Sencelles abans del 23/12/2019 i sigui igual o major de 12 anys en aquesta data, per tant nascut abans del 23/12/2007 presentant de forma presencial o introduint de forma virtual el DNI, NIE o Passaport en les dates i llocs indicats a l'apartat 3. “Calendari i metodologia de participació".
3. Calendari i metodologia de participació:
Resum de dates clau:
- Informació: del 18 de desembre de 2019 fins a la fi del procés
- Mitjançant el repartiment de cartes al públic infantil i famílies i durant esdeveniments nadalencs ja assenyalats (conta contes…).
- Mitjançant repartiment de formularis i recollida de propostes digitalitzades en esdeveniments enfocats a públic més adult.
- Mitjançant informació en el web municipal, campanyes en xarxes socials de l'Ajuntament, notes de premsa, cartelleria i altres formats digitals i analògics.
- Fase de propostes: del 28 de desembre fins al 20 de gener de 2020.
- Primer dia de recollida de propostes: Acte "arbre dels desitjos" + recollida de cartes dels patges. 28 desembre 2019 a Biniali i el 29 a Sencelles.
- Transcripció de propostes recollides en paper: del 3 al 10 de gener de 2020.
- Període per comentaris sobre la transcripció: de l'11 al 17 de gener de 2020.
- Integració de comentaris i modificacions: el 21 i 22 de gener de 2020.
- Fase tècnica - Avaluació: del 23 al 31 de gener de 2020.
- Fase de votació: del 3 al 14 de febrer de 2020.
- Resultats de les votacions: 17 de gener de 2020.
- Fase tècnica, pressupostos dels més votats: del 17 al 29 de febrer de 2020.
- Resultats: el 2 de març de 2020.
- Aprovació en ple municipal.
Fase d'Informació. Del 18 desembre 2019 fins a la fi del procés.
La fase d'informació està plantejada per aprofundir en el concepte d'informació activa, recollida en la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern, que té per objecte ampliar i reforçar la transparència de l'activitat pública, regular i garantir el dret d'accés a la informació relativa a aquella activitat i establir les obligacions de bon govern que han de complir els responsables públics.
Com les fases d'informació i propostes coincideixen amb el calendari d'activitats nadalenques, en comptes de generar una fase d'informació paral·lela en un altre pla, de cara a una major difusió del procés, s'integren i combinen totes dues.
Per això, es realitza la carta als Reis d'Orient i la recollida de propostes amb l'acte "Arbre dels desitjos" coincident amb l'arribada dels patges, detallada en la fase de propostes.
Fase de propostes: del 28 de desembre fins al 20 de gener de 2020.
a) Públic infantil i famílies: Carta als Reis d'Orient.
Les propostes seran recollides a través d'un formulari en paper denominat "Carta als Reis d'Orient", Està estructurada mitjançant tres espais diferenciats i troquelats per a la seva separació: Desitjos per al món, desitjos per Sencelles, desitjos per a mi i la meva família.
La part destinada al procés és "Desitjos per Sencelles", que podrà complementar-se amb les altres dues, de manera que puguin servir com a diagnòstic per a identificar les preocupacions de les famílies a Sencelles.
Les cartes o formularis es recolliran coincidint amb la recollida de les cartes dels patges.
Hi haurà una urna on s'introduiran els "Desitjos per Sencelles", amb un número grapat, número que s'utilitzarà per a seguiment de la mateixa i que es donarà còpia al participant per a la traçabilitat del procés.
S'indicarà amb un retolador si el participant és menor de 12 anys, entre 12 i 20 anys o si és adult. Aquesta informació no és per al procés actual, sinó pel procés participatiu següent nomenat a l'inici de les bases.
En un acte anomenat "L'Arbre dels desitjos" es penjaran els "Desitjos per al món".
Data: el 28 de desembre de 2018 a Biniali i el 29 a Sencelles a les 17.30 h.
b) Tot el públic.
De forma analògica: Podran fer servir les mateixes cartes o també a través d'una instància municipal i presentar-les davant l'Ajuntament en l'horari d'obertura d'aquest. Aquestes propostes s'han de transcriure per part del personal de l'Ajuntament directament a la plataforma.
De forma digital: a través de l'adreça web decidim.sencelles.cat trobaran el procés anomenat "Pressupostos Nadalecs", al que podran omplir una fitxa de propostes, previ registre a la plataforma. Aquesta plataforma servirà per a altres processos participatius durant la legislatura, pel que recomanem aquest registre.
Transcripció de propostes recollides en paper: del 3 al 10 de gener de 2020.
En aquestes dates, el personal tècnic i del consistori recolliran les propostes presentades durant l'acte de "l'Arbre dels Desitjos" en format digital, per a més seguretat i transparència. Els participants podran consultar la seva proposta a través d'una numeració donada en la recollida.
Per facilitar aquesta consulta es podrà introduir en l'apartat de "recerca" el número amb "PA" davant i / 20 darrere. Així si tenim el número de seguiment 125, podem escriure: PA0125/20.
Les propostes transcrites, a causa de la lletra i interpretació d'aquesta, poden no ser del tot fidedignes amb l'escrit pel participant, per això, tindran temps per sol·licitar modificacions sobre les mateixes de l'11 al 17 de gener de 2020 mitjançant els comentaris en la mateixa proposta.
Les modificacions s'integraran els dies 21 i 22 de gener per defecte, llevat que suposin una modificació de la proposta tal que s'entengui per una altra diferent; en aquest cas se sol·licitarà realitzar una nova mitjançant contestació de la part tècnica en els mateixos comentaris.
El termini final per a noves propostes és el dia 20 de gener. La plataforma ens deixarà comentar un cop registrats. En aquest moment té l'opció de rebre notificacions sobre les propostes que vulguem, de manera que es podrà realitzar l'avís al destinatari perquè realitzi una nova en un termini suficient.
Fase tècnica - Avaluació: del 23 al 31 de gener de 2020.
La fase tècnica té dos objectius:
- Combinar les propostes que siguin molt similars per a realitzar una conjunta i perquè tinguin més possibilitats d'agrupar vots a favor.
- Seleccionar les propostes que passaran a la fase de votació. Aquestes se seleccionaran mitjançant els criteris d'avaluació i d'adequació que apareixen en aquest mateix document a l'apartat "Criteris tècnics d'Avaluació de Propostes". Les propostes que no passin a aquesta fase seran tingudes en compte en el següent procés de participació, que té com a objectiu la realització d'un pla estratègic municipal, en la seva fase de diagnòstic.
Fase de Votació: del 3 al 14 de febrer de 2020.
Es podran votar un nombre de propostes determinades per cada participant, que s'indicarà a l'inici de la fase. El nombre de propostes vindrà calculat pel nombre de propostes totals rebudes, per a numèricament tractar d'evitar empats i al seu torn poder votar propostes de diverses àrees.
En tot cas, el nombre de vots serà almenys de 5, per a garantir la possibilitat de vot d'almenys una proposta per àrea, encara que no és un requisit indispensable. Es poden votar tantes propostes per àrea com es vulgui dins del nombre de vots total.
El sistema indica el nombre de vots utilitzats sobre el total i dóna lloc a modificar abans de l'enviament de la votació.
Resultats de les votacions: 17 de febrer de 2020.
Les votacions es publicaran en aquesta data a través del web municipal i la plataforma de participació. El resultat de les votacions no és el resultat del procés, idò hi ha partides pressupostàries amb imports diferents. Sí que tindrem informació de les actuacions o projectes més importants per als participants.
Fase tècnica, pressupostar els més votats: del 18 al 28 de febrer de 2020.
Es pressupostaran les propostes més votades per àrees i àmbits territorials fins a arribar al pressupost total destinat a aquestes. Aquestes propostes seran les que entraran en la fase de resultats finals.
De tal manera que si una àrea té 5 propostes més votades, però té un pressupost assignat prèviament (mirar apartat de dotació financera en aquest document) per a 3, aquestes seran les que s'integrin en els pressupostos del 2020 per a la seva realització. En cas d'empat entre propostes en el límit pressupostari se seguirà un criteri tècnic basat primer el límit pressupostari: es triarà el que no sobrepassi el límit. En cas que cap ho superi s'avaluarà sobre la base d'impacte i interès segons els Criteris tècnics d'avaluació de propostes d'aquestes bases.
Resultats definitius: 2 de març de 2020.
Es publicaran les propostes que estaran integrades en cada àrea en el pressupost municipal 2020.
Aprovació en ple municipal.
El següent ple municipal haurà d'aprovar
4. Criteris tècnics d'avaluació de propostes.
- REQUISITS BÀSICS.
Es pot presentar qualsevol proposta, si bé hauran de complir les següents condicions:
- Respecte als drets humans i a les garanties de les llibertats i drets fonamentals recollits en la constitució.
Quedaran excloses les propostes que incloguin contingut o propaganda de caràcter racista, sexista, lgtbfòbic, xenòfob, d'apologia del terrorisme, del feixisme, que atemptin contra els drets humans o la dignitat de les persones o dels animals o que plantegin accions de discriminació o tinguin una finalitat delictiva o que atemptin contra la legislació vigent.
- Emprar un llenguatge respectuós i no ofensiu.
Les propostes que no compleixin els requisits bàsics, seran rebutjades directament per l'assessoria tècnica i no es consideraran en cap cas ni per a processos futurs.
II. CARACTERÍSTIQUES NECESSÀRIES
Les característiques necessàries són els criteris per a avaluar les propostes en aquest procés concret: pressupostos participatius.
Amb base en aquestes, les propostes seran acceptades o rebutjades per a passar a la fase de votació d'aquest procés.
Les propostes rebutjades per a aquest procés concret, però que compleixin els requisits bàsics, s'inclouran dins de la fase de diagnosi del Pla Integral Participatiu que es durà a terme a continuació.
Perquè les propostes siguin acceptades dins del marc de pressupostos participatius hauran de complir les següents característiques:
- Que siguin comprensibles. A més del títol, han de tenir una descripció. És important que es pugui entendre l'objectiu complet i concret de la proposta: en la mesura que sigui possible, indicant l'àrea (sol·licitada en el formulari a través d'un desplegable). En el cas de les propostes transcrites per l'Ajuntament, és el mateix el que emplenarà aquest apartat.
- Segons el Capítol VII: Dels pressuposts participatius, article 115 de la Llei 12/2019, de 12 de març, de Consultes Populars i Processos Participatius, tota proposta o projecte ha de contenir:
- Una presentació de la proposta o projecte que indiqui la partida pressupostària a què pertany i que n’expliqui la utilitat pública i els beneficis que en pot obtenir la ciutadania o que raoni la necessitat que es dugui a terme l’actuació concreta que es proposa.
- La informació de si es pretén que la proposta la dugui a terme personal de la mateixa administració o si es preveu que s’hagi de fer una contractació per dur-la a terme.
- La quantificació de la despesa que pot implicar la proposta o projecte. Si bé, i en concordança amb les "Mesures de foment per a la participació ciutadana" (article 8 de la Llei), l'Ajuntament podrà emplenar segons el seu criteri tècnic els apartats que no hagin sabut o pogut emplenar els participants, per a això seria necessari per part dels participants incloure les propostes abans de la fi de la fase de transcripció. Dins l'apartat f) Mesures per a l'accessibilitat física, sensorial i cognitiva i d'adaptació de mitjans i llenguatges als diferents capacitats, especialment pel que fa a noves tecnologies. En tot cas, els participants podran rectificar, ampliar i detallar en l'espai de comentaris en els terminis ja establerts. (Apartat 3. Calendari i metodologia de participació).
- Tenir visió de poble i generar impacte al conjunt del territori municipal.
- Donar resposta a una necessitat concreta.
- Fer referència a àmbits i temes de competència municipal i ser coherents amb els valors i plans municipals aprovats.
- Han de ser iniciatives concretes i s’han de poder calendaritzar en un espai de temps específic (amb un inici i final).
- Ser viables a nivell tècnic i jurídico-normatiu (han de complir la normativa vigent que les reguli, segons la temàtica de la proposta)
- Han de ser propostes que puguin valorar-se econòmicament i que no tinguin un cost superior al total destinat en el procés.
- Han de ser propostes que no generin exclusió social i han d’afavorir en la mesura del possible la diversitat de col·lectius.
- Han de ser accions sostenibles o que no comprometin les necessitats i les possibilitats de desenvolupament de les generacions futures.
- No poden ser actuacions que ja s’estiguin duent a terme (sí poden tractar-se de millores), ni despeses obligatòries per part de l’Ajuntament, plans d’ajut ja existents o subvencions que s’atorguen.
- No poden referir-se a inversions ja previstes, ni que estiguin condicionades a l’obtenció d’una subvenció o de finançament extern ni decisions de govern.
- No poden referir-se a la realització d’actuacions que puguin suposar una modificació o incompliment de les relacions contractuals que tingui l’Ajuntament.
- Propostes d’actuacions que no portin un manteniment implícit de despeses, així com un servei o cost addicional i genera dependència en altres anys.
- No poden referir-se a actuacions que suposin una modificació de la normativa municipal o canvis en els procediments administratius d'aquest.
- No poden referir-se a actuacions de culte o pròpies d’una confessió religiosa.
III. CRITERIS DE VALORACIÓ
Es podran unir diverses propostes de naturalesa similar, si la comissió tècnica ho considera oportú, per a afavorir un major nombre de vots. Si escau, es notificarà en l'espai de propostes i a les parts que proposen, si no s'han transcrit (i en aquest cas no és possible traçar l'origen), donant l'opció en tot cas a realitzar una nova proposta si la unificada no es considera apropiada.
En cas d'empat en algunes propostes després de la fase de votacions, la comissió tècnica podrà valorar i desempatar les mateixes sobre la base dels següents criteris positius:
- Que impulsen la equidad de gènere.
- Que siguin sostenibles amb el medi ambient.
- Projectes de caire social, mediomabiental i dinamitzadors de la ciutadania.
- Equilibri territorial i sectorial.
- Permetre múltiples ubicacions al territori.
- Sintonia amb els objectius generals i específics de l'àrea al qual pertany durant aquesta legislatura.
Igualment:
La comissió tècnica exclourà les propostes que es considerin inviables per criteris tècnics, jurídics o pressupostaris.
En cas de que els projectes resultants no arriben als diners estipulats a l’annex d’aquest reglament, l'Ajuntament es reserva el dret d’aprofitar la quantitat restant per integrar-ho al pressupost municipal.
Si els projectes resultants superen els diners estipulats a l’annex d’aquest reglament, s’intentarà adequar la proposta a la quantia fixada i es podrà estudiar la seva ampliació a partir d’altres partides pressupostàries.
IV. Assessoria tècnica i comissió tècnica
L'assessoria tècnica és l'adjudicatària de la realització, coordinació i seguiment d'aquest procés participatiu.
Per a la formació de la comissió tècnica serà convidada una persona per partit amb representació en el consistori i l'assessoria tècnica. Si bé es podrà estendre la invitació a agents implicats si escau.
L'assessoria tècnica serà l'encarregada de destriar si les propostes es troben o no dins dels requisits bàsics (Apartat I).
L'assessoria tècnica també serà l'encarregada de realitzar una primera avaluació de si compleix les característiques necessàries. En cas de possibilitat de diferents interpretacions, passarà la proposta a l'estat: "en avaluació". Serà la comissió tècnica l'encarregada de destriar en una reunió d'avaluació el resultat de la mateixa (acceptada o rebutjada).
La reunió tindrà lloc, en principi, el dijous 30 de gener a les 12.00 en el consistori, excepte petició expressa de canvi d'horari (dins del mateix dia) per les parts convidades, per qüestions de calendari.
La comissió tècnica podrà sol·licitar canvis d'estat de la primera avaluació per part de l'assessoria tècnica.
Les propostes rebutjades, en tot cas tindran un text justificatiu de la motivació per a una major transparència i traçabilitat.
Els criteris de valoració s'aplicaran prèviament per part de l'assessoria tècnica i la regidoria competent, si bé s'enviarà a la comissió tècnica la informació amb el cas per a la seva verificació. Si hi hagués necessitat de recurs o rèplica, la comissió tècnica es reuniria de manera extraordinària.
V. Presentació i contingut de les propostes o projectes.
a) Una presentació de la proposta o projecte que indiqui la partida pressupostària a què pertany i que expliqui la seva utilitat pública i els beneficis que pot obtenir la ciutadania o que raoni la necessitat que es dugui a terme l'actuació concreta que es proposa.
b) La informació de si es pretén que la proposta la dugui a terme personal de la mateixa administració o si es preveu que s'hagi de fer una contractació per a dur-la a terme.
c) La quantificació de la despesa que pot implicar la proposta o projecte.
5. Dotació financera.
Aquest annex es refereix a l’exercici 2020 en el que es posen a debat 101.187 € per programes i actuacions en despeses corresponents a les àrees següents:
- Esports: 5.530€
- Cultura: 22.023€
- Mercats: 7.864€
- Fires i festes: 49.640€
- Joventut: 16.130€
A tenir en compte:
Degut a que el nucli de població de Biniali i els nuclis de Ruberts i Cascanar tenen menys habitants i per tant, presenten dificultats perquè les seves propostes obtinguin major nombre de vots, aquests any hem assignat dues quantitats fixes per aquests:
Biniali: 5.500 € per:
- fires i festes
- cultura
- Mercat
Ruberts i Cascanar: 3.000€ per:
- Fires i festes
- cultura
Els 5.500€ + els 3.000€ s’han restat a:
- Fires i festes: 6.000€
- Cultura: 2.000€
- Mercat: 500€
Tot el municipi de Sencelles podrà decidir la partida d’Espor ts i Joventut.
((cuadro))
6. Règim jurídic i garanties
El règim jurídic d’aplicació és el que deriva del Capítol VII: Dels pressuposts participatius, articles 111 a 119 de la Llei 12/2019, de 12 de març, de Consultes Populars i Processos Participatius; dels articles 69 i 70 bis de la Llei 7/85 de 2 de abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i del art. 116 de la Llei 20/2006 de 15 de desembre, Municipal i de Règim Local de les Illes Balears, mitjançant el procediment que preveu l’art 75 de la Llei 39/2015 de 2 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
Xifrat, confidencialitat i anonimat de les dades de participació en la plataforma digital.
Contracte Social de la plataforma web Decidim
Codi de garanties democràtiques i de col·laboració oberta
Aquest és el contracte social que tots el membres de la comunitat Decidim es comprometen a seguir.
En signar aquest contracte social, qualsevol persona, institució o grup social de qualsevol tipus, es compromet a complir amb els principis aquí establerts en utilitzar, desenvolupar i participar en la comunitat de Decidim.
Programari lliure i continguts oberts
El codi de la plataforma, així com els mòduls, llibreries o qualsevol altre codi que es desenvolupi per al seu funcionament, serà sempre programari lliure amb llicència Affero GPLv3 o posterior [https://www.gnu.org/licenses/agpl-3.0.en.html] en el cas dels nous desenvolupaments, i de llicències compatibles amb aquesta en el cas de reutilització d’altres codis.
Així mateix, els continguts, dades, APIS i/o interfícies que el Decidim faci servir per interactuar amb qualsevol tipus d’usuari, compliran amb estàndards oberts i interoperables (ex. OpenID, RSS, OStatus, etc.), tendint sempre al màxim nivell d’integració amb els estàndards oberts més estesos.
De cara a maximitzar la transparència i la col·laboració ciutadana en els processos, òrgans i mecanismes de participació, el contingut de textos, gràfiques, fonts tipogràfiques, àudio, vídeo o altres elements de disseny, es farà públic amb una llicència Creative Commons By-Sa [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode].
Igualment les dades de la plataforma, especialment totes aquelles que es puguin recollir de manera sistemàtica a través de scrappers o altres tècniques de consulta massiva, seran publicades amb llicències Open Data Commons Open Database License [http://opendatacommons.org/licenses/odbl], en formats estandarditzats i accessibles (tipus CSV, JSON, etc.) i, sempre que sigui possible, amb eines que facilitin l’anàlisi i visualització d’aquestes dades.
Transparència, traçabilitat i integritat
La plataforma, així com la seva configuració, desenvolupament, implementació i ús actual o futur han de garantir i maximitzar en tot moment la transparència, la traçabilitat i la integritat dels diagnòstics, propostes, debats, decisions, o qualsevol altre objecte, mecanisme o procés de participació.
Per transparència entenem que totes les dades relacionades amb aquests mecanismes i processos estiguin disponibles per a baixar, analitzar i tractar, seguint els formats i estàndards de compartició més exigents (accessibilitat, multiformat, etc.).
La transparència serà una condició necessària per al seguiment dels processos i mecanismes de participació, però mai, i en cap cas, pel tractament de dades personals que vagin contra la defensa de la privacitat de la persona participant en la plataforma.
Entenem per traçabilitat de les propostes la possibilitat de realitzar un seguiment complet, cap enrere (passat) i cap endavant (futur), de tot el que ha passat amb les propostes, plans, reglaments o qualsevol altre tipus d'objecte de decisió o participació inclòs en un procés o mecanisme. La plataforma ha de mostrar en tot moment com, per què, per qui i amb quin tipus de garanties un determinat objecte d'un procés de participació va ser descartat, aprovat o bloquejat.
Entenem per integritat l'autenticitat d'un determinat contingut, i la garantia que aquest no ha estat manipulat o modificat sense que aquesta modificació quedi clarament registrada i sigui visiblement verificable i contrastable, amb l'objecte d'evitar la manipulació de les propostes o resultats dels processos o mecanismes de participació.
Igualtat d’oportunitats i indicadors de qualitat
Al costat de les garanties anteriorment definides, la plataforma es compromet a garantir la igualtat d'oportunitats per a totes les persones, així com les seves propostes o altres contribucions que pugui acollir. La plataforma oferirà les mateixes oportunitats de partida a tots els objectes participatius (propostes, debats, etc.) perquè siguin vistos, discutits, comentats, valorats o tractats, sense discriminació de cap mena. En aquest sentit la identitat digital de les persones usuàries de la plataforma serà sempre personal i intransferible, la verificació que atorgui drets de decisió a la plataforma ha de ser a més única, i serà l'ens responsable l'encarregat de garantir la no-suplantació d'una persona física o jurídica.
Amb l'objectiu de garantir la qualitat democràtica de la plataforma es fomentarà l'ús d'indicadors de qualitat a partir dels processos i mecanismes de participació, així com l'activitat de les persones usuàries de la plataforma. També es fomentarà la compartició de la configuració dels diferents components així com de les dades obertes per a la definició d'aquests indicadors.
La igualtat en la participació política de la ciutadania és un dels principis fonamentals del sistema democràtic i la plataforma, no només ha de garantir la igualtat d'oportunitats pel que fa als usos i funcionalitats, sinó també el dret d'accés. En aquest sentit cada ens promotor de la plataforma es compromet a impulsar aquelles accions que avancin en la direcció de facilitar i acompanyar l'accés a la plataforma a tota la ciutadania per igual de manera universal, proporcionant les eines i els recursos adients perquè la plataforma estigui a l'abast de qualsevol persona que en vulgui fer ús.
Confidencialitat de les dades
Es garanteix la confidencialitat i la privacitat de les dades personals que els ciutadans aporten per a participar en qualsevol de les funcionalitats i/o possibilitats de participació que ofereixi la plataforma DECIDIM en tot moment. En cap cas se cediran aquestes dades personals a tercers. Tampoc es farà un ús de les mateixes que vagi més enllà de l'estrictament necessari per a la gestió del registre d'usuaris o millores de la usabilitat de la plataforma. Sempre que la tecnologia de la plataforma ho permeti les expressions de preferències polítiques en els processos de decisió romandran inaccessible fins i tot per l'administrador/a de la plataforma o els servidors.
Rendiment de comptes i responsabilitat
S'adopta un compromís davant la ciutadania de respondre totes les aportacions i consultes en el mínim temps possible. També s'adopta el compromís de donar seguiment als resultats dels processos de participació, així com de donar resposta a aquelles demandes que específicament ho sol·licitin. Finalment s'assumeix el compromís d'estudiar la incorporació d'indicadors de seguiment dels processos de participació un cop estiguin finalitzats, per tal de poder avaluar de manera sistemàtica el seu desplegament.
Millora contínua i col·laboració interinstitucional
S'adoptaran mecanismes de revisió i avaluació periòdica per facilitar la millora contínua de la plataforma.
Es prioritzarà la col·laboració i l'intercanvi d'experiències entre institucions involucrades en el projecte amb l'objectiu de millorar, corregir i generar nous desenvolupaments que ajudin a la millora contínua de la plataforma.
En aquest sentit, es facilitaran les condicions i entorns de col·laboració a l'hora de tirar endavant millores que apuntin a un benefici comú del conjunt de la plataforma, habilitant mecanismes de coordinació interinstitucional quan sigui necessari.
Condicions d’ús
Tots els punts d’aquest codi han de quedar reflectits en les condicions d’ús en la plataforma.