Agenda de Participació
Planificació conjunta dels processos participatius a realitzar de 2024 a 2027
Quant a aquest procés
Definir de forma participada l’agenda de participació ciutadana per a aquest mandat (2024-2027)
L’Agenda de participació ha de ser l’eina que permeti identificar els diferents processos a realitzar durant aquest mandat, planificar-los de forma conjunta, generar sinergies entre els diferents processos i facilitar a la ciutadania i als principals agents del municipi una visió més àmplia i estructurada del que es farà en matèria de participació ciutadana durant el mandat.
I ha de permetre que l’Ajuntament treballi de forma coordinada i transversal. Implicant als diferents agents que han de participar durant aquest mandat en l’aplicació dels processos previstos i en la definició del Pla Director de Participació Ciutadana.
Però l’agenda no només ha de recollir aquells processos que estan previstos per l’Ajuntament, també ha de permetre que la ciutadania i els agents socials participin activament en la definició de la mateixa:
- Contribuint a la definició dels projectes que l’Ajuntament inclou inicialment a l’Agenda de Participació.
- Proposant processos participatius no inclosos inicialment que puguin tenir un interès general i que facin referència als àmbits en els quals té competències l’Ajuntament.
Objectius.
- Superar la fase de “Projectes aïllats” per definir un pla de treball en matèria de participació per a tot el mandat.
- Promoure la implicació activa dels diferents col·lectius i territoris que composen el municipi.
- Establir, de forma compartida i participada, els projectes i actuacions a desenvolupar en participació ciutadana durant el mandat
- Obrir un procés de reflexió propositiu per identificar els eixos que han de definir el model de participació ciutadana en el futur a Sencelles, i iniciar el procés per redactar el Pla Director de Participació Ciutadana de Sencelles durant aquest mandat.
Proposta inicial d’agenda de participació 2024-2027
En aquests mesos, fruit del treball intern de l’Ajuntament, ja s’ha predefinit una primera agenda, que conté:
- La realització durant 2024 del procés per compartir aquesta agenda inicial i enriquir-la amb les aportacions de la ciutadania i els agents socials del municipi a través d’una fase de propostes i una de debat deliberatiu.
- La realització del projecte de “pressupostos participatius” de forma bianual, pels pressupostos de 2025 i 2027, de forma que entre un procés i l’altre es puguin executar les accions acordades i fer-ne una correcta rendició de comptes. Queda per definir, i es preveu fer-ho durant el procés de participació de l’agenda, els aspectes tècnics i pràctics d’aquests 2 processos. La previsió és que aquests processos es realitzin un a finals de 2024 o principis de 2025, i l’altre a finals de 2026 o principis de 2027.
- La realització durant els anys 2025 i 2026 d’un procés per a la definició del Pla Municipal de Mobilitat Sostenible. Aquest procés ha d’incloure també la definició dels camins escolars. Servint de cas pràctic de coordinació i de fusió de diversos processos previstos per a aquest mandat gràcies a la definició de l’Agenda de Participació.
- La definició dels continguts inicials del Pla Director de Participació Ciutadana s’anirà realitzant de forma paral·lela als processos que ja s’han descrit, entenent que forma part dels “Casos pràctics” sobre els quals s’ha de basar. Un cop es disposi d’un document provisional, es preveu que es pugui debatre i acabar de definir entre setembre de 2026 i febrer de 2027.
- Es preveu que al llarg del mandat puguin sorgir noves iniciatives per a la realització de processos participatius en el municipi, especialment quan vagin lligats a l’elaboració de plans o programes municipals. En aquests casos, es veurà de quina manera es poden incorporar al pla de treball general definit a l’Agenda.
Finalment, cal indicar que, tots i cadascun dels processos que es realitzin, inclouran un apartat destinat a fer-ne una valoració i propostes de millora, de forma que serveixin de casos pràctics per anar concretant quin tipus de procés és més útil i exitós en el cas de Sencelles. Aquesta informació nodrirà la redacció del Pla Director de Participació Ciutadana. I en tots els processos es tindrà present, a l’hora de fer-ne la valoració, la perspectiva de gènere.
Aquest projecte compta amb el suport del Comsell de Mallorxa
Compartir: